Ostatnio mam jakiś problem z kurczakiem :)
Nie umiemy się normalnie dogadać, czyt. przejadł mi się :)
A moje Kochanie najbardziej lubi białe mięsko.
Potrzebne będzie:
kurczak, co wolicie, ja wybrałam podudzia i pierś
ostry sos chilli
przyprawa do kurczaka,
miód,
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
olej,
2 ząbki czosnku.
Wszystkie przyprawy mieszamy razem i obtaczamy części kurczaka. Odstawiamy na minimum 1 godzinę, no chyba , że możesz na więcej.
Czasami robię to dzień wcześniej, żeby na drugi dzień mieć mniej roboty.
Po zamarynowaniu wkładam do naczynia żaroodpornego, podlewam olejem, piekę ok 1h 20min pod przykryciem w temp. 160 st.C.
Do mięska zrobiłam zapiekane ziemniaki. Doprawiłam je jedynie przyprawą do ziemniaków. Zapiekałam przez ostatnie 30 minut robienia mięsa w piekarniku. Oczywiście użyłam drugiego naczynia żaroodpornego również podlanego olejem.
Jako surówkę wybrałam warzywa na patelnię :) Kompozycja według uznania :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz