Wczoraj Mój Mężczyzna wrócił do domu,
zjadł obiad (przepis później).
Zaproponowałam, że może byśmy skoczyli do teściów na deser...
No i zaskoczenie.
Nie miał ochoty, gdyż koleżanka w pracy przyniosła domowe ciasta i były takie pyszne, że strasznie się najadł.
Czy wasza kuchenna duma też cierpi jak słyszy coś takiego?
Znalazłam zdjęcie ciasta, które Luby pałaszował w pracy i musiałam zrobić :)
Biszkopt:
6 jaj,
1 szklanka cukru,
1 1/2 szklanki mąki,
1/4 szklanki oleju,
4 łyżki ciepłej wody.
Ciasto przelewamy do brytfanki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 st.C na czas ok. 20 min. Pamiętajcie ciasto nie może stać po wyrobieniu, tylko od razu wkładać do piekarnika. Zatem nastawcie piekarnik wystarczająco wcześnie i przygotujcie sobie brytfankę. Piekarnika nie należy otwierać bo może opaść. W ostatnich minutach już można zajrzeć i najlepiej wbić wykałaczkę pod kątem w najwyższym miejscu. Jeśli będzie sucha to ciasto jest gotowe. Gdyby jednak okazała się mokra zostawcie na jeszcze kilka minut. Po wyłączeniu piekarnika pozostawcie na kilka minut ciasto w środku , a jak delikatnie ostygnie można wyjąć. Robiłam biszkopt po raz pierwszy i wyszedł idealny :)
Mi wyrósł za wysoki więc przecięłam na pół. Drugie pół wykorzystałam z bitą śmietaną i owocami :)
Krem budyniowy:
2 1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
pół kostki margaryny.
W jednej szklance mleka mieszamy dokładnie cukier i mąkę. Resztę mleka gotujemy. Po zagotowaniu dodajemy wymieszany cukier, mąkę i mleko, gotujemy cały czas mieszając. Następnie odstawiamy aż do wystygnięcia. Czytałam, że dziewczynom krem budyniowy nie wychodzi. Podobno pojawiają się grudki....etc. Mam na to świetny sprawdzony sposób. Miksuję margarynę na gładko i dodaję po łyżce (2) budyniu ostygniętego i dokładnie mieszam. Nie ma możliwości , żeby powstały grudki :)
0,3 l śmietanki kremówki 36%,
śmietana śnieżka w proszku.
Wlewamy do miseczki śmietankę i wsypujemy śnieżkę i razem miksujemy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
herbatniki, ja kupiłam 2 długie opakowania, ale przydało się jedno, bodajże 220 g,
mleko skondensowane słodzone, albo masę krówkową,
Jak widzicie ciasto układamy następująco:
biszkopt -> masa budyniowa -> herbatniki -> masa krówkowa - > herbatniki -> bita śmietana -> czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz