czwartek, 9 lutego 2012

Pizza z salami i pomidorami

Wchodząc dziś na FB zauważyłam, że jest coś takiego jak Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Korzystając z okazji mój przepis na nieziemsko pyszne danie :)
Oczywiście wszelkie wskazówki jak zrobić coś lepiej mile widziane :)

Ciasto:
160 ml wody ciepłej (przegotowanej)
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
30 g drożdży
2 łyżki oleju
Wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście mąki trzeba będzie troszkę jeszcze dosypać.
Ciasto odstawiamy w suche, ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Po upływie 30 minut ciasto jest gotowe do rozwałkowania.

Ja zwykle w międzyczasie robię sos do pizzy :
2 pomidory
1 średnia cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
sól
pieprz
bazylia 
oregano

W blenderze rozdrabiam cebulkę, wrzucam na rozgrzany olej i czekam aż się zeszkli. Sparzone pomidorki miksuję z czosnkiem i dorzucam do cebuli. Jak odparuje woda dodaję resztę składników.
Piekarnik podgrzewamy do temp. 200 st.C
Jak piekarnik wskazuje około 160 st. C można wziąć się za rozwałkowanie ciasta. Po rozwałkowaniu wkładamy do wysmarowanej mąką brytfanki. Nakładamy sos i składniki według uznania.
Moja pizza jest na grubym cieście zatem składniki były podwójne. Przy składnikach podanych wyżej pizzę pieczemy ok 12 min. Jeśli zechcecie również cieszyć się grubym ciastem czas pieczenia wydłuża się do ok. 17 min.
ENJOY :*






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

namiętność.....

Co pobudza Cię do działania? Pomyśl, zastanów się chwil kilka. Namiętności rzucają nas na kolana. Namiętności odrywają od rzeczywistości. Sens życia nadawany jest przez chwile uniesienia, którym dajemy się ponieść. Przenieś się ze mną w tę ekstazę. Choć sama czuję się tu idealnie.