Składniki:
1,5 l bulionu,
2 ząbki czosnku,
2 duże ziemniaki - opcjonalnie 4 małe,
główka brokuła,
pół cebulki (raczej małej)
jajko na twardo,
ser feta lub dla trzymających linie jogurt naturalny 0%
Do bulionu (gotującego) wrzucamy ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę, cebulę pokrojoną w piórka i 2 ząbki czosnku. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy brokuła. Po kolejnych 10 minutach wyjmujemy kilka różyczek brokuła. Potrzebny będzie do przybrania zupki. Jak wszystkie warzywa będą miękkie całość blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Należy zawsze najpierw spróbować zupkę bo może okazać się, że bulion był wystarczająco słony. Ja dodałam jeszcze suszony koperek.
Podajemy razem z jajkiem, serem fetą, jogurtem naturalnym i różyczkami brokuła.
Strasznie szybka, pyszna zupa :) Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz